امروزه، بسیاری از سازمانها به سمت محیطهای ابری و مدلهای محاسباتی IaaS، PaaS یا SaaS مهاجرت میکنند. این امر مزایای متعددی از جمله انعطافپذیری، مقیاسپذیری و کاهش هزینهها را به همراه دارد. با این حال، امنیت ابری به یک دغدغه مهم تبدیل شده است، زیرا سازمانها باید از دادهها و برنامههای خود در برابر تهدیدات خارجی و داخلی محافظت کنند.
این مقاله به بررسی مفاهیم زیر در خصوص امنیت ابری میپردازد:
- تعریف امنیت ابری: مجموعهای از رویهها و فناوریهایی برای مقابله با تهدیدات داخلی و خارجی
- اهمیت امنیت ابری: با افزایش مهاجرت به ابر، حفاظت از دادهها و برنامهها critical میشود
- چالشهای امنیت ابری: شامل عدم شفافیت، چند مستاجری، مدیریت دسترسی و انطباق
- راهحلهای امنیت ابری: شامل IAM، DLP، SIEM و تداوم کسب و کار و بازیابی فاجعه
- بهترین روشها برای رویکرد به امنیت ابری: بر اساس چارچوب NIST و CSPM
امنیت ابری چیست؟
امنیت ابری مجموعهای از رویهها و فناوریهایی است که برای مقابله با تهدیدات خارجی و داخلی برای امنیت کسبوکار طراحی شده است. سازمانها با حرکت به سمت استراتژی تحول دیجیتال و بهکارگیری ابزارها و خدمات ابری بهعنوان بخشی از زیرساخت خود، به امنیت ابری نیاز دارند.
امنیت ابری یکی از انواع امنیت سایبری است، برای آشنایی بیشتر با امنیت سایبری، مقاله “امنیت سایبری” را مطالعه نمایید.
اصطلاحات «تحول دیجیتال» و «مهاجرت به ابر» در سالهای اخیر به طور مرتب در محیطهای سازمانی به کار رفتهاند. در حالی که هر دوی این عبارات میتوانند برای سازمانهای مختلف معانی متفاوتی داشته باشند، هر کدام تحت تأثیر یک عامل مشترک هدایت میشوند: نیاز به تغییر.
با روی آوردن سازمانها به این مفاهیم و حرکت به سمت بهینهسازی رویکرد عملیاتی خود، چالشهای جدیدی در برقراری تعادل بین سطح بهرهوری و امنیت به وجود میآید. در حالی که فناوریهای مدرنتر به سازمانها کمک میکنند تا قابلیتهای خود را خارج از محدوده زیرساختهای محلی (on-premises) پیش ببرند، انتقال به محیطهای مبتنی بر ابر در صورت پیادهسازی نشدن به صورت امن، میتواند پیامدهای متعددی داشته باشد.
رسیدن به تعادل مناسب، نیازمند درک این موضوع است که چگونه سازمانهای امروزی میتوانند از مزایای استفاده از فناوریهای ابری به هم پیوسته، در عین حال با بهکارگیری بهترین شیوههای امنیت ابری، بهرهمند شوند.
رایانش ابری چیست؟
رایانش ابری فرآیند دسترسی به منابع، نرمافزار و پایگاههای داده از طریق اینترنت و خارج از محدودیتهای سختافزاری محلی است.
این فناوری با واگذاری بخشی یا اکثر مدیریت زیرساخت به ارائهدهندگان خدمات میزبانی شخص ثالث، به سازمانها انعطافپذیری در مقیاسبندی عملیات خود میدهد.
رایجترین و گستردهترین خدمات رایانش ابری عبارتند از:
IaaS (بستر به عنوان سرویس): رویکردی ترکیبی ارائه میدهد که به سازمانها امکان میدهد بخشی از دادهها و برنامههای کاربردی خود را به صورت درونمحلی مدیریت کنند. در عین حال، بر دوش ارائهدهندگان خدمات ابری برای مدیریت سرورها، سختافزار، شبکه، مجازیسازی و نیازهای ذخیرهسازی تکیه میکند.
PaaS (پلتفرم به عنوان سرویس): به سازمانها این امکان را میدهد تا توسعه و ارائه برنامههای خود را سادهسازی کنند. این کار را با ارائه یک چارچوب برنامه کاربردی سفارشی انجام میدهد که به طور خودکار سیستمعاملها، بهروزرسانیهای نرمافزار، ذخیرهسازی و زیرساخت پشتیبانی در ابر را مدیریت میکند.
SaaS (نرمافزار به عنوان سرویس): نرمافزار مبتنی بر ابر را به صورت آنلاین و معمولاً با حق اشتراک ارائه میدهد. ارائهدهندگان شخص ثالث تمام مشکلات فنی بالقوه مانند داده، نرمافزار میانی، سرورها و ذخیرهسازی را مدیریت میکنند. این راهاندازی به کاهش هزینههای منابع فناوری اطلاعات و سادهسازی عملکردهای نگهداری و پشتیبانی کمک میکند.
برای آشنایی کامل با رایانش ابری، توصیه میشود مقاله آشنایی با رایانش ابری و کاربرد آن، را مطالعه نمایید.
چرا امنیت ابری مهم است؟
در سازمانهای امروزی، گذار فزایندهای به سمت محیطهای ابری و مدلهای محاسباتی IaaS، PaaS یا SaaS وجود دارد. ماهیت پویای مدیریت زیرساخت، به ویژه در مقیاسبندی برنامهها و خدمات، میتواند چالشهای زیادی را برای سازمانها در تخصیص منابع کافی به بخشهای مختلف ایجاد کند. این مدلهای «به عنوان سرویس» به سازمانها این امکان را میدهند تا بسیاری از کارهای وقتگیر مرتبط با فناوری اطلاعات را برونسپاری کنند.
با ادامه مهاجرت شرکتها به ابر، درک الزامات امنیتی برای حفظ امنیت دادهها امری حیاتی شده است. در حالی که ارائه دهندگان خدمات رایانش ابری شخص ثالث ممکن است مدیریت این زیرساخت را برعهده بگیرند، مسئولیت امنیت داراییهای داده و پاسخگویی لزوماً به آنها منتقل نمیشود.
بیشتر ارائه دهندگان ابر به طور پیش فرض از بهترین شیوههای امنیتی پیروی میکنند و برای محافظت از یکپارچگی سرورهای خود اقدامات فعالی انجام میدهند. با این حال، سازمانها باید هنگام محافظت از دادهها، برنامههای کاربردی و حجم کاریهایی که روی ابر اجرا میشوند، ملاحظات خاص خود را داشته باشند.
با تکامل مداوم چشمانداز دیجیتال، تهدیدات امنیتی پیشرفتهتر شدهاند. این تهدیدات به طور خاص ارائهدهندگان خدمات رایانش ابری را هدف قرار میدهند، زیرا سازمانها دید کلی بر دسترسی و جابهجایی دادهها ندارند. سازمانها بدون اینکه اقدامات فعالی برای بهبود امنیت ابری خود انجام دهند، میتوانند با ریسکهای قابل توجهی در زمینه حاکمیت و انطباق مواجه شوند، فارغ از اینکه اطلاعات مشتری در کجا ذخیره شود.
امنیت ابری، صرف نظر از اندازه سازمان شما، باید موضوع مهمی برای بحث باشد. زیرساخت ابری تقریباً از تمام جنبههای رایانش مدرن در همه صنایع و در بخشهای مختلف پشتیبانی میکند.
با این حال، پذیرش موفق ابر به اجرای تدابیر مقابلهای مناسب برای دفاع در برابر حملات سایبری مدرن بستگی دارد. صرف نظر از اینکه سازمان شما در یک محیط ابری عمومی، خصوصی یا ترکیبی فعالیت میکند، راهحلهای امنیت ابری و بهترین شیوهها برای حفظ تداوم کسب و کار ضروری هستند.
جمعبندی
امنیت ابری بخش جداییناپذیر از هر استراتژی مهاجرت به ابر است. سازمانها باید با درک چالشها و راهحلهای موجود، اقدامات لازم را برای محافظت از داراییهای خود در محیطهای ابری را در برنامه خود قرار دهند.
نکات کلیدی مقاله
- امنیت ابری برای حفاظت از دادهها و برنامهها در محیطهای ابری ضروری است.
- چالشهای متعددی در خصوص امنیت ابری وجود دارد که باید به آنها توجه شود.