در دنیای امروزی که اینترنت شبکهها و ارتباطات بین افراد و سازمانها را به طور گستردهای تحت پوشش قرار داده است، مسائل امنیتی به یکی از بزرگترین چالشها تبدیل شدهاند. یکی از حملات رایج و خطرناک، حمله مرد میانی (Man-in-the-Middle Attack) است که به راحتی میتواند به سرقت اطلاعات حساس، نقض حریم خصوصی و تغییر در ارتباطات منجر شود.
حمله مرد میانی به معنای تقلب و مستقر کردن یک عامل مهاجم در میان ارتباط بین دو طرف قابل اعتماد است، به نحوی که این عامل میانی میتواند ارتباط را مانیتور کند، اطلاعات را دزدیده یا تغییر دهد و باعث تخریب یا نقض اعتماد در ارتباطات میان طرفین شود.
در این مقاله، به بررسی و بحث در رابطه با تشخیص و پیشگیری از حملات مرد میانی در محیطهای شبکه و ارتباطات دیجیتالی میپردازیم. هدف اصلی ما در این مقاله، ارائه راهکارها و تکنیکهایی است که به کمک آنها میتوان از حملات مرد میانی جلوگیری کرده و امنیت ارتباطات را بهبود بخشید.
توصیه می شود برای درک بهتر این مطلب در ابتدا مقاله حمله مرد میانی چیست؟ را مطالعه نمایید.
نحوه تشخیص حملات مرد میانی
اگر به طور مستمر به دنبال نشانههای رهگیری ارتباطات آنلاین یا وجود آلودگی در شبکه نیستید، تشخیص حملات مرد میانی میتواند بسیار دشوار باشد. حال آنکه باید هنگام مرور وب عمدتاً به نشانی URL موجود در نوار آدرس نیز توجه کنید.
علامت یک سایت امن در نشانی URL سایت، HTTPS میباشد. اگر یک URL به صورت HTTP و فاقد S باشد، نشانه این است که اتصال شما ایمن نیست. همچنین باید به دنبال نماد قفل SSL در سمت چپ URL بگردید که نشاندهنده یک سایت امن است.
علاوه بر این، مراقب اتصال به شبکههای Wi-Fi عمومی باشید. همانطور که در بالا توضیح داده شد، مجرمان سایبری اغلب از شبکههای
Wi-Fi عمومی جهت اجرای حملات مرد میانی و جاسوسی استفاده میکنند. هرگز تصور نکنید که یک شبکه Wi-Fi عمومی معتبر است و به طور کلی از اتصال به شبکههای Wi-Fi ناشناس خودداری کنید.
روشهای پیشگیری از حملات مرد میانی
با این که آگاهی از نحوه شناسایی حملات احتمالی MITM از اهمیت زیادی برخوردار است، بهترین راه جهت محافظت در برابر آنها در وهله اول پیشگیری از این گونه حملات است. در این راستا توصیه میشود برای پیشگیری از اجرای حملات مرد میانی اقدامات زیر را در دستور کار قرار دهید:
- از اتصال به شبکههای Wi-Fi که دارای رمز عبور نمیباشند اجتناب کنید؛ هرگز از شبکه Wi-Fi عمومی برای تراکنشهای حساسی که به اطلاعات شخصی شما نیاز دارند، استفاده نکنید.
- همواره به خصوص هنگام اتصال به اینترنت در یک مکان عمومی، از یک شبکه خصوصی مجازی (Virtual Private Network - به اختصار VPN) استفاده کنید. VPNها فعالیت آنلاین شما را رمزگذاری نموده و مانع از خواندن اطلاعات خصوصی شما از جمله رمزهای عبور یا اطلاعات حساب بانکی توسط مهاجم میشوند.
- به محض پایان کار در سایتهای حساس (مانند سایت بانکداری آنلاین) از حساب کاربری خود خارج شوید (Log out) تا از ربودن «ارتباط جاری» (Session) جلوگیری شود.
- همواره رمز عبور پیچیده و قوی انتخاب کنید و از بکارگیری مجدد رمز عبور برای حسابهای کاربری مختلف اجتناب نمائید. از یک نرمافزار مدیریت رمز عبور (Password Manager App) جهت اطمینان از قوی بودن رمزهای عبور خود استفاده نمائید.
- برای تمامی رمزهای عبور خود از احراز هویت چند عاملی (Multi Factor Authentication) استفاده کنید.
- از فایروال مناسب و بهروز برای اطمینان از اتصالات اینترنتی ایمن استفاده نمائید.
- از آنتی ویروس جهت محافظت از دستگاهها و تمامی نقاط پایانی خود در برابر بدافزارها استفاده کنید.
همانطور که دنیای دیجیتالی ما همواره در تکامل است، جرایم سایبری نیز پیچیده شده و بهرهجویی از آسیبپذیریهای امنیتی نیز افزایش مییابد. آموزش کارکنان در خصوص بهترین شیوههای ارتقاء امنیت جهت دفاع از حملات مرد میانی و سایر انواع جرایم سایبری بسیار اهمیت دارد. مجهز بودن به یک راهکار امنیتی ضدویروس کمک زیادی به حفظ امنیت داده و پیشگیری از حملات مینماید.
بیت دیفندر که محافظ دادهها و دستگاههای صدها میلیون کاربر خانگی و سازمانی است، یکی از قابل اعتمادترین ارائهدهندگان راهکارهای امنیتی در حوزه محصولات امنیت نقاط پایانی در از بین بردن تهدیدات، محافظت از حریم خصوصی و دادهها میباشد و در عین حال قابلیت انعطافپذیری سایبری را نیز فراهم میکند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و انتخاب راهکار امنیتی بیتدیفندر متناسب با سازمان خود با کارشناسان ما تماس بگیرید.